FOTONA laser

Zakaj Fotona®?

Fotona® je bila ustanovljena leta 1964 – istega leta, kot je bil izumljen laser. Vse odtlej ostaja na čelu laserskega razvoja. Njene zaveze glede nenehne podpore, raziskav in sodelovanja s številnimi univerzami po vsem svetu jo ohranjajo vodilno na tem področju. Izbira najboljšega za paciente je bila od nekdaj tudi politika Klinike Križaj, zobozdravstvenega in estetskega centra.
LASER je kratica za Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (ojačevanje svetlobe s stimuliranim oddajanjem sevanja).
Zaradi izredne natančnosti je laser v stomatologiji postal nepogrešljiv. Omogoča manj invazivne in manj boleče posege, zato anestezija povečini ni potrebna. Deluje protivnetno in uničuje bakterije, rane se celijo hitreje. Manj je tudi krvavitev in okužb. Zaradi uspešnosti zdravljenja z laserjem se zmanjša tudi število obiskov pri zobozdravniku.
V zobozdravstvu uporabljamo laser na skoraj vseh področjih.

Kaj je LightWalker® ATS?

Je prvi zobni laser, ki ga je Fotona® izdelala leta 1993. Kot edini zobni laser na svetu z dvema valovnima dolžinama omogoča učinkovit potek dela v trdih in mehkih tkivih.
Uporablja se v več kot osemdesetih postopkih, kot so npr:

 • zobozdravstvo brez postoperativne občutljivosti na Twinlight® protokol v parodontalnem zdravljenju,
 • različna uporaba v ortodontiji,
 • PIPS za 3-D endodontsko čiščenje koreninskih sistemov,
 • oralna kirurgija,
 • oralna patologija,
 • implantologija,
 • beljenje zob,
 • pomlajevanje kože,
 • terapija proti smrčanju,
 • zdravljenje aft in herpesov,
 • fotobiomodulacija za zdravljenje bolečin in ran
  itd.

Aleksandra Križaj Dumić, dr. dent. med., je klinična predavateljica na Svetovni laserski akademiji. Vodi učne delavnice dela z laserjem za zobozdravnike.

 

RTG posnetek, ortopansko slikanje in 3D CT

Klinika Križaj je opremljena s sodobno tehnologijo, ki se nenehno razvija in zagotavlja odlične rezultate ob kar najmanjšem sevanju. Primarni cilj digitalne radiologije je pacientom zmanjšati izpostavljenost sevanju. Dandanes ni mogoče govoriti o stomatologiji brez sodobne radiologije.
Možnost radioloških posnetkov in hkratna stomatološka obravnava neposredno v naši kliniki zagotovo vodita k večji uspešnosti zdravljenja in sta dodatno jamstvo uspeha.
Pri nas opravljamo lokalno-intraoralne posnetke, posnetke celotnega zobovja − ortopantomografsko in 3D CBCT slikanje.

Lokalno-intraoralno slikanje nam daje dvodimezionalne posnetke. Pri intraoralnem slikanju se digitalni detektor s pomočjo držala vstavi v pacientova usta. To tehniko uporabljamo, kadar potrebujemo natančno informacijo o določenem zobu oz. delu zoba. Uporablja se za hitro diagnostiko zobne gnilobe ter dogajanj v kosti in ob koncu zobnih korenin v primeru vnetja zobnega živca. Slikanje traja nekaj sekund in je neboleče.

Slikanje zob v 2D ortopan panoramski tehniki nam pokaže sliko celotnega zobovja obeh čeljusti. To je priporočena tehnika slikanja pred vsakim prvim pregledom. Ta tehnika nam omogoča, da poleg statusa zob ocenimo tudi kostnino v zgornji in spodnji čeljusti ter čeljustne sklepe. Naprava omogoča tudi izbiro programa za otroke, ki zagotavlja zadostno kakovost slike pri zelo nizkih odmerkih. Da pripomoremo še k manjši izpostavljenosti rentgenskim žarkom, lahko območje slikanja ustrezno prilagajamo. Slikanje je kratko in povsem neboleče.

Na Kliniki Križaj se lahko pohvalimo predvsem s 3D slikanjem, ki zobozdravnikom omogoča pregledovanje posnetkov v treh dimenzijah. Natančno prikaže kostne strukture, daje odlično prostorsko ločljivost in kontrastnost, kar zdravniku olajša diagnosticiranje in zdravljenje. Z njim lahko bolje opazujemo boleče mesto – tudi v primeru, ko dvodimenzionalni posnetek ni pokazal ničesar. Metoda je namenjena natančnemu pregledu sinusnih votlin, kosti obraza, predvsem zobnih korenin in dogajanja v kosti, kjer se pogosto prikažejo granulomi, ki jih 2D posnetek še ne prikaže. Slikanje je neboleče, sevanje pa je v primerjavi z običajnimi medicinskimi CT napravami bistveno manjše. Da pripomoremo k še manjši izpostavljenosti rentgenskim žarkom, lahko območje slikanja prilagajamo le na področja, ki jih zobozdravnik potrebuje za natančno obravnavo.

 

CAD/CAM tehnologija v zobozdravstvu

CAD/CAM tehnologija (Computer-Aided Design and Computer-Aided Manufacturing in Dentistry) v zobozdravstvu pomeni računalniško podprto načrtovanje in izdelavo različnih vrst zobnih nadomestkov (polnokeramične ali porcelanske prevleke, luske, inlayi, onlayi) ter mostičkov (cirkonski mostički, prevleke, mostički na implantatih).

S pomočjo tehnologije CAD/CAM izdelamo visokoestetske fiksne protetične nadomestke (prevleke, luske, inlayi, onlayi, mostički, krone in mostički na implantatih).
Uporabljamo brezkovinske materiale, ki zagotavljajo visoko estetiko ter naraven izgled protetične rekonstrukcije (polna keramika, cirkonska ogrodja, hibridni porcelan).
Z njo se tudi izognemo neprijetnemu klasičnemu odtiskovanju z odtisnimi masami, saj obrušeni zob posnamemo s 3D digitalno kamero, ki zatem optični odtis prenese na računalnik. V posebnem računalniškem programu oblikujemo želeni protetični nadomestek, ki ga potem rezkalna enota natančno izrezka iz enega samega bloka izbranega materiala.

 

3D- tiskalnik FORMLABS

3D tiskalnik nam omogoča izredno natančno izdelavo vodil za kirurške posege, za vstavljanje implantatov, endodontske posege, za izdelavo opornic, začasnih snemnih in fiksnih protetičnih nadomestkov in vodila za estetske preobrazbe.

 

SICAT

Programi za računalniško planiranje vodenih posegov:

 • vodena implantologija,
 • vodena kirurgija,
 • vodena endodontija.

Ti programi nam omogočajo 3D načrtovanje priprave vodil za vstavitev implantatov na želeno mesto z mikronsko natančnostjo, pripravo vodil za kirurške posege (apikotomja, podaljšanje kliničnih kron …). Program je izvrstno izhodišče za voden dostop za endodontsko zdravljenje korenin.

Postopek je popolnoma digitalen: naredimo posnetke stanja v ustih z digitalno 3D kamero in 3D CBCT posnetke, v posebnem računalniškem programu jih sestavimo v celoto, izdelamo računalniški načrt protetičnega dela ter idealno mesto zobnega vsadka, nato pa s 3D tiskalnikom natisnemo vodilo, ki nam omogoča natančen poseg v ustih.

 

DSD (Digital Smile Design)

DSD skuša predstaviti nov obraz zobozdravstva, ki je bolj human, čustven in estetski. Zdrav, naraven in samozavesten nasmeh je navsezadnje ena pomembnejših stvari v življenju.

DSD zobozdravniku olajša delo v treh primerih:

 • načrtovanje estetike in želenega nasmeha,
 • sodelovanje med specialisti pri posameznem primeru,
 • komunikacija med terapevtom in pacientom pri zamisli novega nasmeha.

 

Dentalni mikroskop

Da bi zagotovili kar maksimalno ergonomijo in natančnost svojih storitev, naši zobozdravniki pri svojem delu uporabljajo vrhunski dentalni mikroskop Carl Zeiss in dentalne lupe.
Zdravimo lahko namreč le tisto, kar vidimo, zato je ustrezna povezava bistvena za doseganje optimalnih rezultatov naših storitev. Zobni mikroskop izstopa po svoji učinkovitosti, saj z vizualizacijo in visoko kontrastno barvno sliko omogoča vidljivost do najmanjših podrobnosti ter natančnejšo in zanesljivejšo obravnavo pri izvajanju zobnih posegov. Nepogrešljiv je tako za pripravo protetičnih delov, pri iskanju očesu nevidnih koreninskih kanalov, ki radi povzročajo nevzdržno vnetje zob, odstranjevanju endodontskih instrumentov iz koreninskih kanalov kot tudi pri zlomih. Uporaba mikroskopa je izredno pomembna na področju zobne protetike, kjer je natančnost nujna.