Laserski posegi

Terapija proti smrčanju

Z dvigom mehkega neba z laserjem povečamo volumen za pretok zraka.

Smrčanje in spalna apneja
Smrčanje in spalna apneja imata lahko uničujoče učinke na vaše zdravje.

Kaj pa spalna apneja?
Obstajajo različne vrste spalne apneje. V tej objavi je danes omenjena samo obstruktivna spalna apneja (OSA) pri odraslih.
Ko imate spalno apnejo, se vaša dihalna pot med spanjem delno ali popolnoma poruši. Zrak ne more priti do pljuč. Ko se vam dihanje moti tudi za samo nekaj trenutkov, se vam moti spanec in srce mora močneje delovati. Spanje je potrebno za vaše telo ozdravitev in napolnitev od vsakodnevnih aktivnosti. Ob prisotnem smrčanju in spalni apneji se vaše telo močneje napne, ko spite.

Pogosti znaki in simptomi spalne apneje:

 • Prekomerno smrčanje tako po trajanju kot tudi glasnosti
 • Priča preneha dihati
 • Zbudil sem se, da bi bil zadušen
 • Zapihavanje zraka
 • Pogosti obiski kopalnice ponoči
 • Pomanjkanje energije
 • Dnevna utrujenost, zaspanost
 • Slaba koncentracija in spomin


Študije so pokazale, da smrčanje in spalna apneja lahko povečata tveganje za:

 • Srčni infarkt
 • Kap
 • Sladkorna bolezen tipa 2
 • Visok krvni pritisk
 • Depresija in tesnoba
 • Nesreče na motornih vozilih in na delovnem mestu

Kakšne vrste zdravljenja obstajajo?

 1. CPAP (stalni pozitivni tlak v dihalnih poteh): do danes je to še vedno zlati standard zdravljenja bolnikov, ki trpijo od zmerne do hude apneje v spanju. To pomeni, da se lahko pacienti vsak večer ravnajo po uporabi stroja. Številni bodo ugotovili, da je CPAP stroj tako obsežen in ne bi mogel prenašati obrazne maske. Ti bolniki lahko razmislijo o naslednji možnosti zdravljenja.
 2. MAS (Mandibularno napredovanje Splint): tisti, ki preprosto smrčijo ali trpijo blage do zmerne apneje v spanju, tisti, ki želijo manjši pritisk v maski CPAP, ali tisti, ki imajo blage ali brez spalne apneje, vendar imajo v spanju visok dihalni indeks (RDI). Študija, intra-oral MAS je njihovo izbiro. Vendar pa vsi MAS niso enaki. Zobozdravniki v zobozdravstveni negi in obrazni estetiki Kaleen so zaradi številnih dolgoročnih kliničnih študij izbrali Somnodent kot svoj MAS po izbiri. Fiziološka tehnika ugriza, ki jo zobozdravniki KDCFA uporabljajo za izdelavo MAS, je olajšala nošenje in se hitreje prilagodila.
 3. LASER (Nightlase Fotona Lightwalker ATS): cilj tega zdravljenja je toniranje in zmanjšanje volumna mehkih tkiv na zadnji strani grla, kar ustvarja več prostora za pretok zraka. LASER se lahko uporablja skupaj z MAS in / ali CPAP za nadaljnje izboljšanje prehodnosti dihalnih poti. Tisti, ki niso mogli in ne bodo prenašali CPAP ali MAS, bodo imeli veliko koristi od te LASER tehnologije.

 

Pareza facialnega živca ali Bellova paraliza

Eno na 60-70 oseb prizadane paraliza obraznega živca. Običajno se to zgodi nenadno, čez noč, najvišja stopnja šibkosti pa se razvije v 48-ih urah.
Bellova paraliza je začasna paraliza obraznega živca, ki je znan tudi kot sedmi možganski živec. Ta nadzoruje obrazne izraze ter premikanje očesnih vek in mišic na čelu in vratu.
Vzrok je pogosto neznan, stanje pa je povezano z določenimi virusi, kot sta herpes simpleks in herpes zoster. Dejavnika tveganja za Bellovo paralizo sta npr. sladkorna bolezen ali nosečnost. Na začetku se lahko pojavi bolečina za ušesom, včasih pa Bellova paraliza spominja tudi na možgansko kap, saj drugi nevrološki znaki ali simptomi niso prisotni.
Poleg oslabelosti obraznih mišic (prevsem na eni strani) lahko stanje spremljajo sprememba občutka za okus, močno solzenje, bolečina v ušesu in zamegljen vid.
Posebnih testov za parezo obraznega živca ni, vendar je nujen klinični pregled in določanje anamneze s strani splošnega zdravnika. Ta za izključitev drugih stanj lahko uporabi osnovne krvne teste, slikovne metode (CT, MRI) in elektromiografijo.

 

Zdravljenje z lasersko biomodulacijo

Biomodulacija je idealna rešitev za celjenje ran in zmanjšanje bolečine. Je neboleča terapija s Fotona laserjem, ki omogoča hitrejšo regeneracijo celic. Biomodulacijo lahko uporabimo pri vsaki poškodbi, zato jo priporočamo tudi v primeru paralize obraznega živca.
Laserska svetloba nizke moči spodbuja celjenje in regeneracijo celic, saj spodbuja delitev novonastajajočih celic v rani, proizvodnjo kolagena in nastajanje novih žil.
Zakaj je biomodulacija prav na Kliniki Križaj tako uspešna?
Klinika Križaj se ne ponaša le z bogato opremo Fotona laserjev, temveč tudi z nazivom Fotona Training Center. Naše znanje in izkušnje so namreč tako prepričljive, da zdaj izobražujemo druge zobozdravnike, kako kar najbolje izkoristiti vrhunske tehnološke dosežke na področju laserjev.
Eno glavnih vodil klinike je celostna obravnava. Prav to je razlog, da se je Aleksandra Križaj Dumić, dr. dent. med., izobrazila kot miofunkcionalni terapevt. Svoj naziv je pridobila v Londonu z izčrpnim izobraževanjem na področju biofunkcije. Zato vašo terapijo podkrepi z dodatnimi vajami, ki poskrbijo za hitrejše in učinkovitejše zdravljenje obraznega živca.

Mnenje pacienta L. K.

Nihče se ne počuti dobro, če se nekega jutra zbudi in v ogledalu zagleda, da ima pol obraza ohromelega. Najprej sem pomislil na možgansko kap, tako kot bi večina ljudi, vendar so me po preiskavah pri splošnem zdravniku pomirili, da gre parezo facialnega živca.
Kljub temu, nisem bil prav nič vesel informacije, da lahko zdravljenje traja od 6 tednov pa vse do 6 mesecev.
Nisem se počutil dobro, moj govor in vsakodnevna opravila, ki jih sicer jemljemo za samoumevne, so bili oteženi.
Takoj sem se vrgel v akcijo iskanja rešitev in že drugi dan pričel s terapijo na Kliniki Križaj. Ta je vključevala pet nebolečih kratkih obiskov, vsak drugi ali tretji dan. Poleg biomodulacije so me že po prvi terapiji podučili, katere vaje naj opravljam doma.
Ne znam opisati, kako zadovoljen sem z rezultatom, saj so bile izrazite spremembe vidne že po dveh tednih. Veliko prijateljev in znancev, ki me v tem času niso videli, sploh ni opazilo razlike. Po uspešno zaključeni terapiji sem z vajami nadaljeval doma in že po treh tednih sem bil popolnoma pozdravljen.
V primeru poškodbe oziroma paralize obraznega živca vsem toplo priporočam terapijo z biomodulacijo na Kliniki Križaj, saj je proces neboleč, hiter in najbolj pomembno – učinkovit.