Estetsko zobozdravstvo

Pojem protetika in estetsko zobozdravstvo zajema predvsem postopke, s katerimi poskrbimo za lepši videz vašega nasmeha. To niso samo luske. Na prvem mestu so zdravi zobje in zdrava obzobna tkiva, ki morajo biti funkcionalni, za lep in samozavesten naraven nasmeh pa je nemalokrat potrebna timska obravnava pacientov in tako v zdravljenje večkrat vključujemo tudi ortodonta, parodontologa, kirurga in zobnega tehnika.

 

Beljenje zob

Izguba beline zoba je naraven proces. Sklenina oz. zunanja zaščitna plast postaja sčasoma tanjša; barva dentina (notranji del zoba) je vse izrazitejša. Pitje kave, čaja, rdečega vina, kajenje in podobni dejavniki lahko skozi leta povzročijo potemnitev zob. Pred beljenjem zob je potrebno njihovo profesionalno čiščenje. Beljenje se opravlja v zobozdravstveni ordinaciji, kjer se na zobe aplicira peroksidni gel, ki glede na želeno posvetlitev na zobeh ostane 20–30 minut. Po želji lahko poseg večkrat ponovimo. Po posegu je potrebno zobe premazati z zaščitno fluorovo pasto. Končni rezultat ni pri vseh pacientih enak. Odvisen je predvsem od posameznika, stopnje obarvanja zob in reakcije pacientovih zob na postopek beljenja.

Metode beljenja zob:

  • LASER – metoda beljenja, ki minimizira škodo na sklenini. Rezultati so vidni že po prvi aplikaciji na zobeh. Po opravljenem laserskem beljenju zob je lahko končni rezultat povsem naravna belina pacientovih zob.
  • “BELJENJE DOMA“ – to je metoda, ki jo pacient izvaja doma s pomočjo posebnega gela in opornice, ki jo je potrebno namestiti in nositi med spanjem. Da bi opazili prve rezultate, je potrebno postopek izvajati 7–10 dni. Priporočljiva, včasih celo nujna, so vmesna posvetovanja s svojim zobozdravnikom.
  • NARAVNO BELJENJE – vključuje uporabo sode bikarbone in limone. Rezultati so praktično zanemarljivi.
  • ZOBNE KREME ZA BELJENJE – smemo uporabljati v obdobju od 3 do 6 mesecev. Belilne zobne kreme so v prvi vrsti namenjene vzdrževanju beline že prej profesionalno pobeljenih zob.
  • PESKANJE ZOB – ta metoda ni pravo beljenje zob, temveč izjemno učinkovito in neboleče odstranjevanje zobnih oblog in mehkih naslag. Postopek traja približno 25−30 minut, v pacientovih ustih pa pusti prijetno sadno aromo; je izjemno učinkovit zoper pigmentacijo, ki je posledica kajenja.

 

Protetika

Porcelanske luske, inlayi onlayi, prevleke

Kaj so porcelanske luske?
Porcelanska luske so tanke porcelanske obloge (debeline približno 0,5 mm), ki so pritrjene na zunanje površine zob. So fantastičen način za popravilo sprednjih zob.

Kaj so porcelanske krone?
Glavna razlika med lusko in krono je v količini zobne strukture, ki jo pokriva porcelan. Krone pokrivajo večjo površino zoba in so pogosto potrebne, kadar se izgubi več zobne strukture ali po zdravljenju koreninskih kanalov. Kar se nasmeha tiče, se porcelanske krone in porcelanske luske po videzu ne razlikujejo. Krone krepijo in ščitijo zobe ter izboljšajo njihovo delovanje in videz.

Inlayi in onlayi
Nudijo odlično zaščito za zobe, ki jim grozi zlom. Ker ti zobje ne potrebujejo krone, je vključena manjša priprava zob, ki je konzervativna.

Kakšna je razlika med inlayem in onlayem?
Inlay pokriva samo eno ali dve površini zoba in se uporablja za obnovo območja z majhno količino propadanja. Po drugi strani onlay pokriva eno ali več močneje obrabljenih površin (žvečilna površina zoba) in naredi močnejšo, boljšo zaščito zoba.

Prevleke, luske, inlayi, onlayi
Njihova prednost je zobni nadomestek, ki je narejen ob enem samem obisku, brez dodatnih stroškov za začasne prevleke.
Uporabljamo brezkovinske materiale, ki omogočajo visoko estetiko ter naraven videz protetične rekonstrukcije (stekokeramika, feldspat keramika, litijev disilikat, hibridni porcelan). Izognemo se tudi neprijetnemu klasičnemu odtiskovanju z odtisnimi masami, saj obrušeni zob skeniramo z digitalno kamero, njegov optični odtis prenesemo v program za izris, kjer oblikujemo želeni protetični nadomestek, nato pa ga rezkalna enota natančno izrezka iz enega samega bloka izbranega materiala. Na koncu se vsak nadomestek v našem laboratoriju še individualizira za visokoestetski končni videz.

 

Mostički

Mostovi zaprejo vrzel, ki jo povzročajo manjkajoči zobje. Sestavljeni so iz umetnega zoba, pritrjenega na sosednje naravne zobe na vsaki strani vrzeli. V Kliniki Križaj uporabljamo CAD/CAM sisteme, kar nam omogoča izdelavo natančnih visokoestetskih zobnih nadomestkov. Mostovi so v celoti izdelani iz porcelana ali iz cirkona, na katerega je porcelan nanešen.

Totalne proteze

Proteze so protetični nadomestek za brezzobe čeljusti. Lahko so izdelane iz akrilata, kombinacije kovine in akrilata ali kombinacije peeka z akrilatom, kjer dodamo visokoestetske večslojne kompozitne zobe. Odtiskujemo jih tradicionalno, z odtisnimi masami. Potrebnih je vsaj pet obiskov.
Nadomeščanje izgubljenih zob je pomembno zaradi obnove žvečne funkcije, govora in popravka videza.

Način izdelave:

  • ivibase brizgane proteze (po izdelavi so brez rezidualne monomere, zato ni preobčutljivosti na akril),
  • hladna in vroča polimerizacija akrilata,
  • karakterizacija dlesni.

 

Delne proteze

Delne proteze nadomeščajo manjkajoče zobe, preprečujejo migracijo zdravih zob v nastale brezzobe vrzeli v isti ali nasprotni čeljusti in preprečujejo izrast zob iz prvotnega kostnega ležišča. Migracija zob povzroča številne težave z okluzijo in temporomandibularnimi sklepi, glavobol, bolečine v ušesih, tinitus, težave pri premikanju čeljusti, spremlja jih lahko klikanje in pokanje v sklepu. Nadomeščanje izgubljenih zob je pomembno zaradi obnove žvečne funkcije, govora in izboljšanje videza.
Običajno imajo delne proteze retencijske zapone, izdelane iz kroma ali nerjavečega jekla, lahko so fleksibilne zapone, ki so prozorne ali v barvi zoba. Izdelane so lahko tudi samo iz akrila s kompozitnimi večslojnimi visokoestetskimi zobmi, ali pa v kombinaciji z kovinsko bazo.

 

PEEK proteze

Peek je inovativna alternativna rešitev, ki nadomešča Cromcobalt proteze. Narejene so iz medicinskega polimera in imajo visoko trdnost ter nizko specifično težo. Peek je na voljo v naravnih barvah, zato z njim dosežemo bolj naraven videz delne proteze.

 

Pri načrtovanju si pomagamo z Digital Smile Designom.