Sedacija

Pri sedaciji uporabljamo zdravila za lažjo sprostitev med zobozdravstvenimi postopki. Nekateri temu pravijo tudi ‘spanje v zobozdravstvu’, a to ni povsem točno, saj je pacient vseskozi buden.

 

Katere vrste sedacij izvajamo?

Oralna sedacija

Glede na odmerek sega oralna sedacija od minimalne do zmerne. Za minimalno sedacijo velja oralno konzumiranje tablete, ki se ponavadi vzame približno uro pred postopkom. Po tabletki boste zaspani, a še vedno budni. Večji odmerek se uporablja za zmerno sedacijo.

Zmerna sedacija

Pri njej prejmete sedativna zdravila skozi veno, kar omogoča hitrejše delo in sprotno prilagajanje stopnje sedacije.

 

Ne glede na to, kateri tip sedacije boste prejeli, boste za lajšanje bolečin potrebovali tudi lokalni anestetik – omrtvičenje – na mestu, kjer zobozdravnik dela.

 

Komu je namenjena sedacija?

Sedacija je primerna za tiste, ki imajo občutek tesnobe ali strah pred obiskom zobozdravnika, nizek prag bolečine, zelo občutljive zobe, refleks bruhanja ali pa potrebujejo daljši poseg (dve uri in več).

Pri nas sedacije opravlja dr. Eleonora Ivanova, specialist anesteziolog, ki je usposobljena za vse ravni sedacije in anastezije pri odraslih in otrocih.

 

Kako varna je sedacija v zobozdravstvu?

Pri anesteziji je vedno prisotno tveganje. Večinoma je varna, a pri nekaterih je potrebna previdnost, npr. pri tistih s povečano težo ali z obstruktivno spalno apnejo. Pri njih je potreben predhodni pogovor z osebnim zdravnikom ter nato še z anesteziologom. Anesteziolog med postopkom vseskozi spremlja vitalne znake in ima kisik ter zdravila, ki po potrebi izničijo učinke sedacije.