Rentgenska diagnostika

Lokalni RTG posnetek, ortopansko slikanje in 3D CBCT

Na naši kliniki opravljamo intraoralne-lokalne posnetke, posnetke celotnega zobovja − ortopantomografsko in 3D-CBCT slikanje.

Lokalno-intraoralno slikanje nam daje dvodimezionalne posnetke. Pri intraoralnem slikanju se digitalni detektor s pomočjo držala vstavi v pacientova usta. To tehniko uporabljamo, kadar potrebujemo natančno informacijo o določenem zobu oz. delu zoba. Uporablja se za hitro diagnostiko zobne gnilobe ter dogajanj v kosti in ob koncu zobnih korenin v primeru vnetja zobnega živca. Slikanje traja nekaj sekund in je neboleče.

Slikanje zob v 2D ortopan panoramski tehniki nam pokaže sliko celotnega zobovja obeh čeljusti. To je priporočena tehnika slikanja pred vsakim prvim pregledom. Ta tehnika nam omogoča, da poleg statusa zob ocenimo tudi kostnino v zgornji in spodnji čeljusti ter čeljustne sklepe. Naprava omogoča tudi izbiro programa za otroke, ki zagotavlja zadostno kakovost slike pri zelo nizkih odmerkih. Da pripomoremo še k manjši izpostavljenosti rentgenskim žarkom, lahko območje slikanja ustrezno prilagajamo. Slikanje je kratko in povsem neboleče.

Na Kliniki Križaj se lahko pohvalimo predvsem s 3D slikanjem, ki zobozdravnikom omogoča pregledovanje posnetkov v treh dimenzijah. Natančno prikaže kostne strukture, daje odlično prostorsko ločljivost in kontrastnost, kar zdravniku olajša diagnosticiranje in zdravljenje. Z njim lahko bolje opazujemo boleče mesto – tudi v primeru, ko dvodimenzionalni posnetek ni pokazal ničesar. Metoda je namenjena natančnemu pregledu sinusnih votlin, kosti obraza, predvsem zobnih korenin in dogajanja v kosti, kjer se pogosto prikažejo granulomi, ki jih 2D posnetek še ne prikaže. Slikanje je neboleče, sevanje pa je v primerjavi z običajnimi medicinskimi CT napravami bistveno manjše. Da pripomoremo k še manjši izpostavljenosti rentgenskim žarkom, lahko območje slikanja prilagajamo le na področja, ki jih zobozdravnik potrebuje za natančno obravnavo.