Endodontija

Pri nas zahtevna endodontska zdravljenja opravlja Tomaž Hitij, specialist za zobne bolezni ter endodontijo.

Endodontsko − koreninsko zdravljenje zob

Zob je sestavljen iz zobne krone in korenine. Zobje imajo lahko eno ali več korenin, vsaka korenina pa ima enega ali več koreninskih kanalov. Prek koreninskih kanalov potekajo žile in živci, ki prehranjujejo zob. Koreninsko zdravljenje je potrebno, kadar pride do vnetja zobne pulpe. Slednjega največkrat povzročita globok karies ali pa poškodba zob. Čeprav vnetje ali odmrtje v večini primerov mineta brez posebnih težav, ju včasih vseeno spremljajo hude bolečine, ki ponoči ne pustijo spati.
Pri koreninskem zdravljenju iz koreninskih kanalov odstranimo vneto ali odmrlo tkivo − zobno pulpo. Kanale očistimo okuženih mehkih in trdih ostankov ter tesno zapremo. Zdravljenje poteka v lokalni anesteziji in je neboleče. Po zdravljenju vselej opravimo kontrolni RTG-posnetek in zatem zob v najkrajšem času dokončno oskrbimo – bodisi z zalivko bodisi s prevleko.
Na naši kliniki si pri koreninskem zdravljenju pomagamo z dentalnimi laserji Fotona, s katerimi lahko intenzivneje razkužimo koreninske kanale in tako bistveno izboljšamo stopnjo uspešnosti zdravljenja. Laser redno uporabljamo pri endodontskem zdravljenju zob. Z njegovo pomočjo močno zmanjšamo število bakterij v koreninskih kanalih, bolje obvladujemo infekcijo ter s tem povečamo uspešnost zdravljenja.
Poleg laserjev so nam v pomoč tudi dentalni mikroskopi Carl Zeuss, ki omogočajo delo pod veliko povečavo in nam tako prikažejo kompleksne zgradbe, ki jih s prostim očesom ne vidimo.
Rentgensko diagnostiko 3D CBCT uporabljamo za bolj natančno diagnostiko začetnega stanja ter podrobnejšo kontrolo opravljene terapije in rezultatov kostne regeneracija po zaključenem zdravljenju.
Pri vseh naštetih gre za najnovejšo tehnologijo in materiale.