Implantati

Do manjkajočih zob lahko pride zaradi:

  • poškodb,
  • ortodontskega zdravljenja, ki priporoča odstranitev zob,
  • nerazvijanja zob,
  • bolezni dlesni in slabega zdravja ust,
  • slabih nasvetov, da je odstranjevanje zob ceneje, kot da bi jih obdržali.

Seveda se posledice izgube zob razlikujejo od osebe do osebe. Brez zoba se kost okoli izgubljenega zoba postopoma umika (ker podpora ni več potrebna), pogosto se preostali zobje premikajo, žvečenje zato postane oteženo, ustnice in lica izgubijo podporo ter se zdijo potopljeni.

Krone na vsadkih so restavracije, s katerimi se v čeljustno kost vstavi titanov vijak, ki nadomesti manjkajočo zobno korenino, nato pa se na njegov vrh položi krona. V primeru, da je manjkajočih zob več, lahko postavimo tudi več implantatov, torej kron ali mostičkov.

Vsadki so edina rešitev za enega ali več manjkajočih zob, kjer se videz, občutek in delovanje implantata v ničemer ne razlikujejo od naravnega zoba, zato se boste lahko kmalu spet na široko nasmehnili in uživali v vsaki hrani.

Na Kliniki Križaj smo poleg klasične vstavitve implantatov s tehniko odprtega režnja vpeljali tudi sistem računalniško planirane izdelave natisnjenih vodil, s katerimi vstavljamo implantate brez odprtega režnja, kar pomeni hiter (pribl. 20 minut), izjemno natančen, varen in neboleč poseg. Uporabljamo Sironino 3D tehnologijo CB/CT v kombinaciji s sistemom CAD/CAM, s pomočjo katerega v programu izdelamo natančen načrt vstavitve implantata na najbolj idealno pozicijo, nakar z 3D printerjem natisnemo vodilo, ki nam omogoča mikronsko natančnost pri vstavitvi zobnih vsadkov. Za pacienta je postopek neboleč in hiter − izvedemo ga pod lokalno anestezijo. Pri posegu ni potrebno odpreti režnja, kar sicer povzroča oteklino in bolečino, zato vam omogoča tudi takojšnje in nemoteno opravljanje svojega dela.

Z implantati lahko nadomeščamo posamezne zobe, lahko se odločite tudi za mostiček na implantatih ali z implantati podprto totalno protezo.