Klinični pregled

Za kakovostno zobozdravstveno oskrbo je potrebna natančna rentgenska diagnostika zob in obzobnih tkiv. Pri pregledu zob in ustne votline s prostim očesom lahko ocenimo le stanje zobne krone in ustne sluznice, ne vidimo pa dogajanja pod sklenino in v dentinu, sprememb v kosti, zobni korenini in okoli nje. Zato na Kliniki Križaj uporabljamo zobni rentgen, ki posreduje dodatno informacijo o stanju tkiv, ki niso vidna s prostim očesom. Pacienti lahko slikanje opravijo na naši kliniki, zato je obisk zobnega rentgena izven naše ustanove nepotreben.

 

Pregled zob in zobnih tkiv

Karies je proces postopnega propadanja zobnega tkiva zaradi delovanja bakterij, ki so prisotne v zobnih oblogah. Karies je na začetku prisoten v sklenini in napreduje počasi, nato pa se začne širiti v dentin, kjer napreduje veliko hitreje. Razvija se od z očesom komaj zaznavne lezije do destrukcije zoba. V začetnih fazah je viden le na osušeni površini zoba in rentgenskem posnetku. Bolečino povzroča šele napredovana stopnja. Če zobnega kariesa ne zdravimo, se postopoma zgodi vse večja destrukcija zoba, ki povzroči vnetje in odmrtje zobnega živca in kasneje granulom. Če se propad zoba nadaljuje, ga je nazadnje potrebno izpuliti.
Ločimo primarni in sekundarni karies. Primarni karies pomeni, da je zobna gniloba nastala na prej intaktnem zobu, sekundarni karies pa je kariozna lezija, ki se je pričela širiti pod zalivko.
Zobni karies zdravimo tako, da ga odstranimo in ta del nadomestimo z zalivko, v kolikor pa manjka večji del zoba, ga lahko obnovimo z inlayi ali onlayi ter prevlekami. Tako zob pridobi prvotno obliko, z odstranitvijo lezije pa hkrati preprečimo, da bi se ta širila v globino.

 

Čiščenje zobnih oblog in poliranje zobnih površin

 • prikaz in učenje pravilnega čiščenja zob,
 • zalivke za nadomeščanje manjših destrukcij zobnega tkiva.
  Poznamo amalgamske (srebrne) in kompozitno-estetske zalivke v barvi zoba. Amalgam, ki v zadnjih letih izginja iz zobozdravstvenih ambulant, je sicer zelo odporen material, vendar pa mora za zalivko zobozdravnik odnesti veliko več zobne substance kot za kompozitno zalivko. Prednost kompozitne zalivke je adhezivno lepljenje, ki ne potrebuje retencijske oblike ter zahteva le minimalno invazivno obnovo.

 

Zdravljenje obzobnih tkiv

 • Lasersko zdravljenje vnetih obzobnih tkiv – parodontalna bolezen je vodilni vzrok izgube zob in je lahko povezana z drugimi kroničnimi boleznimi, kot so diabetes in bolezni kardiovaskularnega sistema. Poleg klasičnega čiščenja poglobljenih obzobnih žepov ponujamo tudi terapijo z laserjem, ki zmanjša vnetje obzobnega tkiva in uniči bakterije. Z njim učinkoviteje zaustavimo napredovanje parodontalne bolezni, zlasti če pacient prihaja na redne kontrolne preglede in vzdrževalne terapije ter skrbi za svojo ustno higieno.
 • Uporabljamo ga tudi pri terapiji periimplantitisa – vnetju tkiv ob implantatih.
 • Laser pri odstranjevanju mehkega tkiva nadomešča skalpel ter druge pripomočke za odstranjevanje dlesni. Čas celjenja tkiv, obravnavanih z laserjem, je veliko krajši, postopek je neboleč, z njim uspešno obvladujemo tudi krvavitve in vnetja, kar seveda skrajša rehabilitacijo in zmanjša število obiskov pri zobozdravniku.
 • Laser je izredno učinkovit tudi pri zdravljenju herpesa in aft.
 • Lasersko odstranjevanje žilnh nepravilnosti, odstranjevanje sprememb na ustni sluznici.
 • Frenulotomija z laserjem – globoko priraščeni frenulum zgornje ali spodnje ustnice lahko povzroči nepravilnosti v položaju zob, razmak med zobmi, odmik dlesni in posledično razgaljenje zobnih korenin.
 • Odstranitev prikrajšave jezika, ki pri otrocih povzroča nepravilno rast spodnje čeljustnice, nepravilnosti pri požiranju, poziciji jezika v mirovanju, motnje govora.
 • Biomodulacija z laserjem omogoča hitrejše celjenje tkiv po poškodbah, kirurških posegih, zdravljenju zob in obzobnih tkiv.

 

Endodontsko − koreninsko zdravljenje zob

Namen endodontskega zdravljenja je ohraniti zdravo zobno pulpo. Kadar pa to ni več mogoče, je namen endodontskega zdravljenja odstraniti vneto ali odmrlo zobno pulpo iz pulpinega prostora, s struganjem in spiranjem iz koreninskih kanalov odstraniti bakterije ter tako očiščene koreninske kanale hermetično tesno zapreti s polnilnim materialom. Če je endodontsko zdravljenje izvedeno natančno, se kostna votlina, ki je nastala ob vnetju, v prvem letu po končanem endodontskem zdravljenju spontano zaceli s kostjo.