BOTOKS

Botoks je nevrotoksin, s katerim omrtvičimo drobne mimične mišice, ki gubajo kožo. Največkrat ga uporabimo za glajenje gub zgornjega dela obraza: okoli oči, med obrvema in na čelu. Učinek nastopi nekaj dni po posegu, ko obraz dobi bolj spočit in osvežen izraz. Po 4–6 mesecih toksin preneha delovati in učinek postopoma izzveni. Če z botoksom pričnemo dovolj zgodaj, lahko ustavimo prehod dinamičnih gub v stalne. Uspešno ga uporabljamo tudi pri zdravljenju prekomernega potenja (hiperhidroza).

Korekcija dinamičnih gub BOTOKS – ohromitev obraznega mišičja

Kontrakcija mimičnih mišic obraza povzroča dinamične gube, ki po končanem gibu sicer izginejo, a z leti, zaradi ponavljajočih se gibov, vodijo v trajne, statične gube, ki jih z obrazno mimiko ne moremo izravnati. Takšne osebe so videti pretirano zaskrbljene, utrujene in slabe volje. To lahko preprečimo, če v izbrane mimične mišice obraza injiciramo majhne količine toksina botulina.

Postopek

Toksin botulin proizvaja bakterija Clostridium botulinum. V estetske namene uporabljamo tip A, ki ga v zelo majhnih količinah z nadvse tanko iglico natančno vbrizgamo v izbrane dele obraznih mišic in tako prekinemo prenos živčnega impulza ter vnaprej ohromimo mimične obrazne mišice. Kratkotrajne posledice so spremembe neželenih mimičnih gub (zlasti na čelu in okoli oči). Poseg je hiter, le malo boleč in ponovljiv, učinek pa začasen. Obrazne mišice začnejo počasi pridobivati moč po šestih do sedmih mesecih, kar ima za posledico vnovično pojavitev gub. Po dveh letih ponavljajočega se injiciranja toksina se trajanje učinka podaljša. Izvajalci z dobrim znanjem lahko omogočijo tudi dvig obrvnih lokov brez uporabe kirurških tehnik in brazgotin (kemični »browlift«), kar dodatno prispeva k mladostnemu videzu obraza. Izkušen kirurg bo poskrbel, da obraz ne bo paraliziran, temveč zgolj osvežen in spočit. Z natančnim programom bo tudi preprečil trajne statične gube obraza.

Zapleti in neželeni učinki

Občasno se lahko pojavljajo blagi, nekaj ur trajajoči glavoboli, otekline na mestu vboda, manjša krvavitev. Zapleti so ob pravilni uporabi botoksa in poznavanju anatomije obraznih mišic zelo redki.

Kdaj toksina botulina ne smemo uporabljati?
Toksin botulin je kontraindiciran pri aktivni okužbi na mestu aplikacije, pri znani preobčutljivosti za katerokoli sestavino raztopine, pri bolnikih z motnjami živčno-mišičnega prenosa (miastenija gravis), pri jemanju aminoglikozidnih antibiotikov ali drugih zdravil, ki učinkujejo na živčno-mišični prenos, med nosečnostjo in dojenjem.

Postopki za glajenje gub: